DEMO indítása Regisztráció

Tudástár

Miért használjak online számlázót a számlatömb helyett?

A jogszabályoknak teljes mértékben megfelelő SmartBill online számlázó használatával jóval kényelmesebben állíthat ki számlákat. Vevői, partnerei igényes számlát kapnak kézhez, melyet papírra nyomtatva, emailben elküldve vagy e-számlaként digitális aláírással hitelesítve is kiállíthat.

Mi a SmartBill?

A SmartBill egy online, internetes böngészővel használható számlázó program, amely segítségével a hatályos jogszabályoknak megfelelő számlákat (papír alapú és e-számlát) állíthat ki.

Hogyan tudom letölteni és telepíteni a programot?

A SmartBill online program, nem szükséges telepíteni. Használatához elegendő egy internet kapcsolat és egy böngésző program.

Hogyan lehet megvásárolni a programot?

Kattintson weblapunkon az Árak oldal „Megrendelés” gombra, majd töltse ki a szükséges adatokat. A megrendelés után tájékoztatást kap a program árának rendezéséhez. A szoftvert az összeg beérkezése után azonnal élesben használhatja.

Mennyibe kerül?

A program mindenkori aktuális árát az „Árak” menüpontban találja.

Milyen előnyei vannak az e-számlának?

A megcáfolhatatlan gazdasági előnyök mellett az e-számla eleganciája nagyban növeli vállalkozása elismertségét. A számla akár egy okostelefonról, egy laptopról vagy tablet PC-ről is elküldhető emailben a partnerének.

Biztonságban vannak az adataim?

A SmartBill szerverei megfelelően védett és az üzembiztonságot szolgáló szervertermekben kerültek elhelyezésre, illetéktelenek nem férhetnek hozzájuk, és a rendszeres adatmentések biztosítják az adatvesztés lehetőségének kizárását is.

Hogyan lehet frissíteni a számlázó programot?

Nem szükséges frissíteni, a SmartBill online számlázó nem az Ön gépére telepített program, így mindig naprakész változatot használhat.

Miért jobb a SmartBill online számlázó a telepített programoknál?

A SmartBill online számlázó nem az Ön számítógépén fut és nem azon tárolja az adatokat. A programhoz bárhol, bármikor biztonságosan hozzáférhet egy internet kapcsolat és böngészőprogram használatával, akár mobil telefonról vagy tabletről is.

Azonnal elkezdhetem a SmartBill használatát?

Jogszabály szerint az év bármely napján elkezdheti használni a számlázó programot, sőt, akár több számlázó programot is használhat egyszerre, de a számlázó program használatát be kell jelenteni az adóhatóságnak.

Be kell jelenteni a NAV felé a számlázó programomat?

Igen. Ehhez kérje könyvelője segítségét. A bejelentéshez a SZAMLAZO nyomtatvány ONLINE SZÁMLÁZÓ RENDSZER részét kell az ÁNYK-val kitölteni. Az alábbi adatok szükségesek:

Rendszer neve: SmartBill
Elérhetősége: www.smartbill.hu
Online számlázási szolgáltatást nyújtó neve: Prométheusz Admin Kft.
Adószáma: 23775981-2-03

A vállalkozás számviteli politikájában – amennyiben rendelkezik ilyennel - szerepeltetni kell, hogy a cég a SmartBill online számlázót használja.

Több különböző cég számlázása megoldható egy programon belül?

Nem.

Be van kötve a SmartBill a NAV-hoz?

Természetesen, a SmartBill a 2018. július 1-től kötelező NAV bekötés funkcióval működik, így amikor az elkészített számla eléri az előírt határértéket, akkor a szükséges adatokat automatikusan továbbítja az adóhatóság felé.

Bevizsgálta és engedélyezte a SmartBill programot a NAV? Kapok erről nyilatkozatot?

2014.07.01-től megszűnt a megfelelőségi nyilatkozat, NAV igazolás a 24/1995 (XI.22.) PM rendelet hatályon kívül helyezésével.

A SmartBill aktuális verziója a hatályos jogszabályok szerint működik, a megfelelőséget a programban található teljes körű online dokumentáció biztosítja.

Hogyan juthat el a kiállított számla a partneremhez?

A SmartBill lehetőséget biztosít a hagyományos, papír alapú számlák készítésére, melyet postai úton továbbíthat. Ugyanezeket a számlákat – megspórolva a nyomtatás és postázás költségét – emailben is elküldheti partnerének, aki kinyomtathatja azt magának. Az e-számla hitelesített állománya email útján jut el partneréhez.

Hogyan juthat el a kiállított számla a könyvelőmhöz?

Ennek legegyszerűbb módja, ha „könyvelő” jogosultsággal hozzáférést ad a SmartBill programhoz könyvelőjének is. Ezzel a jogosultsággal listázhatja, megnézheti a számlákat, de nem tud kiállítani számlát. Másik megoldás, hogy az emailben elküldött számlát másolatban megkapja a könyvelő is. Ebben az esetben gondoskodni kell arról, hogy a kinyomtatott, papír alapú számlák is eljussanak a könyvelőhöz.

Hogyan tudom a partnereim adatait importálni a rendszerbe?

A partnerek kézi felvitele mindig jó alkalom az adatok helyességének és érvényességének ellenőrzésére. Természetesen a SmartBill rendszerbe lehetősége van meghatározott xls formátum használatával betölteni a partnertörzs adatait.

Hogyan tudom a cikkeim/szolgáltatásaim adatait importálni a rendszerbe?

A cikkek/szolgáltatások kézi felvitele mindig jó alkalom az adatok helyességének és érvényességének ellenőrzésére. Természetesen a SmartBill rendszerbe lehetősége van meghatározott xls formátum használatával betölteni a cikk/szolgáltatás-törzs adatait.

Jelöli-e a rendszer a számlák példányait és az eredeti/másolati példányokat?

Nem, de ezek a jelölések a hatályos jogszabályok alapján nem is szükségesek.

Jelölve vannak-e a kiegyenlített számláim?

A Smartbill online számlázóban egy kattintással jelölheti az egyes számlák állapotát, mely a listázásokban megjelenik.

Hogyan lehet előlegszámlát kiállítani a programmal?

Az „Új előlegszámla” menüpont megnyitásával lehet kiállítani előlegszámlát. Az előlegszámlákat listázva egy kattintással meg lehet kezdeni a végszámla kiállítását.

Lehet több számlatömböt kezelni a rendszerben?

Igen, a SmartBill erre lehetőséget ad.

Hogyan lehet beállítani a tizedesek kezelését a programban?

A Beállítások/Számlázási Beállítások/Alapbeállítások menüpont alatt van lehetőség beállítani a tizedesjegyek számát.

Hogyan lehet feltüntetni a számla tételeknél a VTSZ/SZJ/TESZOR számot?

A számlázási beállítások/alapbeállítások oldalon megadható, hogy feltüntesse-e a rendszer a tételeknél ezt a kiegészítő adatot.

Év elején át kell állítani a sorszámokat?

Amennyiben a számla sorszámoknál beállította az év-váltás kezelését, a program automatikusan lépteti az évszámot, és elölről kezdi a sorszámozást.

Hol kell megadni az árfolyamot devizás számla esetén?

Amennyiben a beállításoknál megadta az MNB árfolyam használata opciót, a rendszer automatikusan lekéri az árfolyamot az MNB-től a számla kiállításakor.

Hogyan tudom megadni, hogy a partner melyik bankszámlámra utaljon?

Számla kiállításakor a fejléc adati közt kiválasztható a feltüntetni kívánt bankszámla száma, amennyiben az eltér az alapértelmezettként megjelölt számlától.

KATA-s vállalkozó használhatja-e a programot?

Igen, a SmartBill online számlázó Beállítások/Cégadatok menüpontban tudja bejelölni, hogy KATA (kisadózók tételes adója) szerint adózik. Ezt követően a program automatikusan megjeleníti majd a számlán a „Kisadózó” feliratot.

Lehet díjbekérőt kiállítani a programmal?

Az „Új díjbekérő” menüpont megnyitásával lehet kiállítani díjbekérőt. A díjbekérőket listázva egy kattintással meg lehet kezdeni a végszámla kiállítását.